Home
Uvod
Geografija, klima i hidrografija
Istorija
Kultura i religija
Privreda i saobracaj
Knjizevnost
Kulinarstvo
Osnivacka Skupstina P. A. N. U.
Plan i program P.A.N.U.
Apel buducim akademicima
Linkovi
Recnik autohtonijeh rijeci i izraza

POBORSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI

Ljetne rezidencije-Torovi (Cottages)

vrteska.gif

Kao što je već navedeno Pobori su se uvijek, i to vrlo uspješno, bavili stočarstvom. Oni nijesu mogli biti uspješni stočari, a da nijesu imali i svoje ljetne rezidencije daleko od svojih sela, a blizu travom bogate planine. Te ljetne rezidencije se u narodu  nazivaju Torovi. Iz Poborskog jezika se ta riječ proširila na susjedne slovenske jezike tako  da su Pobori obogatili Srpski rječnik sa tom riječju.

 

Torovi su se nalazili na lijepim i zdravim mjestima Poborske planine, blizu travom bogatih pašnjaka i blizu izvora zdravih ekoloških i autohtonih voda i svako bratstvo je torovali posebno. Ta ljetna izdizanja su uveliko poboljšavala i kvalitet i kvantitet autohtonog i ekološkog Poborskog sira i mesa.

 

Mi ćemo ovdje navesti sva mjesta gdje su Poborska bratstva ljetovala:

 

Jedna porodica Donjopoborskog bratstva Brajić, nastanjena u Gornjim Poborima je torovala iza Spila u Prodo. Blizu njihovog tora su pašnjaci bogati travom ili kao to Pobori zovu “pićom”. Velja Dubrava, Gomilice, Lazarevića Prodo, Čalankovine, Police, Macijep Procijep, Lokva i Klinac gumno. Blizu im je i voda Rakita. 

 

Gornjopoborsko bratstvo Marković je torovalo na Kaludjer Glavicu na Gornjim Jarištima, a jedna njihova porodica na Parolinu na Donjim Jarištima.

 

Bratstvo Knežević je torovalo na više mjesta, to jest svaki ogranak bratstva na svoje odredjeno mjesto. Porodica Knežević (Milošević) je izdizala na Cucin Grob na Gornjim Jarištima a blizu njih u Ždrijelo jedna porodica Knežević (Vojinović).

 

Za sve koji su torovali na Gornjim Jaristima važi da su bili blizu dobrih pašnjaka kao sto su Brštanovice, Vasiljev Krš, Rubeljavi Krš, Goliš, Pastrovnica, Lakusina, Duboka Prodo, Kalabregova Brijeg, Bošak, a i pored dobrih voda kao Mali Goliš, Dolovi, voda ispod Stijene i voda na vrh Koložunja.

 

Preostali dio bratstva Knežević (Vojinović) je izdizao ispod Veljega Jarisnjaka, a  porodica Ilije Tomova na Drijenak, takodje na Donjim Jarištima.

Za njih isto važi da su bili blizu dobrih pašnjaka kao Klačina, Parolina, Barine, Radov Dolac i Točilo, a blizu im je Andrijina voda.

 

Jedan dio bratstva Šofran je ljetovao na vrh Skale na Donjim Jarištima, a drugi dio  kod Panj kamena, za koga S.M. Ljubiša u pripovijeci “Kradja i prekradja zvona”, pogrešno kaže da je “Panj kamen, poklič Poborskijeh sela”.

Svim autohtonim i autokefalnim Poborima je poznato da je Orlov krs, poklič Gornjopoborskih sela.

 

Na vrh Spodanice je torovalo bratstvo Škanata. I za Škanate i Šofrane su  blizu pašnjaci ispod Rudjina Krša, povrh Skale, na vrh Spodanice, ispod Maloga Jarišnjaka  i podno Radova  dolca. Blizu je izvor pitke vode ispod Maloga Jarisnjaka.

 

Bratstva Bevenja i Čarmak su kompletna iselila za Ulcinj i nijesu izdizali iz Ulcinja za Pobore.

 

Djakonovići su torovali na Donjim Jarištima i Perova Brijegu.

Jedna porodica gornje kuće iznad Ploče, pod Gredom, a drugi njen dio na Kamenu Njivu.

Donja kuća ispod Brštanova Krša.

 

Blizu su izvori dobre vode kao Mirčetića voda i Katina voda. A taj predio obiluje dobrim pašnjacima kao Lerkovina, Perova Brijeg, Dibljaka, Dabova Kućišta, Crveni Brijeg,  Bobovišta, u dno Danaca, ispod Ošanika, Vratno, Kadijina Skala, Pasja Ploča, Torijun, Široka Strana i Koložunjsko Ždrijelo.

 

Jedna porodica Donjopoborskog bratstva Zec koja živi u Gornjim Poborima je ljetovala ispod Smiljanove Peći, ispod Skalice Koložunjske.

 

Bratstvo Savičić je iselilo za Budvu i više nijesu izdizali u Pobore.

 

Bratstva Šumar i Ivanović u Gornjim Poborima nijesu torovali.

 

Donjopoborsko bratstvo Vuletić je torovalo na vrh Skale na Donjim Jarištima blizu Gornjopoborskih bratstava Šofran i Škanata.

 

Bozovici su izdizali na Grablje kod Manastira Stanjevici.

 

Pribilovici su torovali na Stanjevice, i to,  kuća Joka i Djura Lazova pod Livadom, ispod Manastira,  kuća Iva Lazova na Banov Brijeg a porodica Stanka Jokova na Rudinu.

 

Bratstvo Zec, kao najbrojnije Poborsko, autohtono i autokefalno bratstvo je torovalo na više mjesta i to po ograncima i porodicama.

 

Jedan dio porodice Zec (Milošević) je izdizao u Rasputni Do, a drugi kod Česme.

 

Popova kuća (porodica popa Zeca) je torovala u Stare Viškoviće.

 

"Donja kuća" u Pištet.

 

Ogranak porodice Zec (Simonović) je ljetovao u Duboki Do kod Trudova.

 

Ogranak bratstva Zec (Kenjović) je torovao kod Rastića blizu Manastira Stanjevići.

 

Bratstvo Kapisoda nije torovalo.

 

Ivanovići iz Donjih Pobora su torovali u Ruškovu Stranu pod Trudovo.

 

Bratstvo Kuzman je izdizalo na Rudinu.

 

Jedan dio bratstva Brajić je torovao pri Stankov Krš kod Trudova, a drugi dio u Pištet.

 

Za sva Donjopoborska bratstva koja su ljetovala na Stanjeviće i u Stare Viškoviće važi da su bila u blizini dobrih pašnjaka kao Devesiljeva Strana, Mliječna Strana, Kapisodin Krš, Čavorova Rupa, Stankovo Gumno, Zabio, Okovica, Koritnica, Raskavica i Trudovo, a  i pored dobrih voda kao Mirčetića voda, Manastirska voda, Koritnica, Česma, Mramor kod Maslovareva Krša (kad provri)  i Komarda.

 

Najveći dio torova više ne postoji, pa su nešto zub vremena a nesto hiljadugodišnje okupacije, uzele svoj danak. 

Dobro očuvani su ostali tor Bozovica na Grablje, što sad služi u turističke svrhe i tor Pribilovica pod Livadom, oba blizu Stanjevskoga manastira.