Make your own free website on Tripod.com
Home | Uvod | Geografija, klima i hidrografija | Istorija | Kultura i religija | Privreda i saobracaj | Knjizevnost | Kulinarstvo | Osnivacka Skupstina P. A. N. U. | Plan i program P.A.N.U. | Apel buducim akademicima | Linkovi | Recnik autohtonijeh rijeci i izraza

Osnivacka skupstina - Govor Podestata

POBORSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI

Екселенције Академици, даме и господо, драги гости,

 

Као прво користим ову прилику да Ве поздравим старијем Поборскијем поздравом:

 

“ Помага Ви Бог, јесте ли се могли усправит?”

 

(“Добра ти срећа”-аплауз)

 

Драги скупе, часно сјели поштено устали. Ми смо се окупили ођен да отворимо прву свечану сједницу са срећом обновљене Поборске академије наук* и умјетности, да врнемо стару славу Поборског народа и да ставимо свијема до знања, да ћемо се свијема али искључиво демокрацкијемa средствима, борити за васкрсење нашега народа и наше културе. Овијем поручујемo нaшијем сусједима да ово занaго није уперено прoтив њиг и тамоњигове културе, но за развој наше, чувене аутохтоне и аутокефалне Поборске културе и наукe, коју ниједан наш окупатор није шћио да призна, али од које је сваки помало очоплио и кд му је опреше било присвајао.

 

Предлог да се оваква установа оснује, то јест обнови, није од ичер, само за вријеме комунистчке страховладе нијесмо смјели о томе ниједне опепелити. Били смо наћерани да се братимо и сватимо с кусијем и репатијем, с петијем и деветијем и да гледамо како нашу академску браћу расељавају Буљанскијем пољем и диљем Југославије, ђе су се надали да ће им се самосвијест затријети. Таквог етничког чишћења није забиљежено у историји Балкана.

 

Али једном Побор вазда Побор како су наши стари зборили и тиме подвуковали везаност за своја вјековна огњишта.

 

Ми нијесмо, ни да Бог, реваншисти, нити сједимо ођен да би друге срамотили и брљали, но бш обратно, да покажемо свијема народима који нас присвајају кд им је преша, да ћемо све учињети да се прошлост заборави и да смо спремни да градимо једн нови свијет, свијет љубави толеранције и свега љуцкога и честитога.

 

Ја нажалост нијесам у прилици да поздравим представнике власти који нијесу били контени доћ, иако смо иг звали на петнајес дна ка пециваше, но можда је и боље тако е ми тамоњиг и не смaтрамо представницима Поборског народа.

 

Посебна чст ми је да поздравим представнике Ингушетске, Јакутске, Лужичкосрпске и Јужноморавске академије, Језeрско-Шаранског ПЕН-а, Кучко-Загарачке Лиге народа, Подрињско-Колубарског удружења за заштиту љуцкијег права и представнике држава и влада које су днас са нама.

 

Ово је дн који ће уљећ у анале Поборске историје, дн који смо чекали стотинама година, дн кд можемо да причамо слободно, кд смо судбину узели у своје руке е како збораше покоњи Кардељ:

 

(Душа му царовала –аплауз)

 

 “Срећу народу не доноси нико извански, нако он сам.” (завршен цитат)

 

Зато ми днас узимамо у руке судбину Поборског народа и завршавамо с праксом да Побори могу бити само добри конобари и кувари ка у доба комунистичкког мрака, но смо од днас па ако Бог да задовијек-Академици.

 

Кд чељаде види како се наши окупатори ките именима и привилегијама, закључили смо демокрацки, е ми и не умијемo нако демокрацки, да ћемо бити само оно што смо вазда били, то јест Академици и да то нећемо више испуштат из рук па да ће се кокот у рало ватат.

 

Кд видим данас ођен цвијет Поборске интелигенције и цвијет и савјест свјецке културе, нампане ми на наше претке који су животе давали за нашу слободу, суверенитет и аутокефалност, и који су цијеле своје животе без дађавољи злг трапили и од звијезде до звијездe работали, а све за славу и просперитет Поборa.

И кд помислим како су им се наши окупaтори за то зафалили  ……………………

 

Помамио биг се и да см паметнији!

 

Господо Академици на вама је задатк да учините све да се наша култура опет припне ђе је вазда била, и да без лажне скромности покажете свијету што је наш мали аутохтони, аутокефални, суверени, самосвојни, независни, самоуправни и демократски народ претрпио, трпи и ка чему стреми.

 

Фала ви ђе сте и ђе нијесте!

 

 

 

*, - Још један доказ o посебности Поборског језика је употреба самогласника/гласa “ , ” , којега нема нити у Српском нити у Матерњем језику. То је глас који је мјешавина гласa А и Е, то јест усне се намјесте за изговор гласa Е, а изговори се А.