Make your own free website on Tripod.com

POBORSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI

Knjiga postanja
Home
Uvod
Geografija, klima i hidrografija
Istorija
Kultura i religija
Privreda i saobracaj
Knjizevnost
Kulinarstvo
Osnivacka Skupstina P. A. N. U.
Plan i program P.A.N.U.
Apel buducim akademicima
Linkovi
Recnik autohtonijeh rijeci i izraza

vrteska.gif

 

 

"U početku stvori Bog nebo i zemlju.

A zemlja bješe bez obličja i pusta i bješe tama nad   bezdanom.

I reče Bog: Neka bude svjetlost.

 

I bi svjetlost".

 

I onda stvori Pobore,

da se radjaju i množe, i napune zemlju Poborsku i   vladaju  njom i budu gospodari od riba morskih i od ptica  nebeskih i od svega zvijerinja što se miče po zemlji  Poborskoj.

 

I onda stvori amebe i prve mikroorganizme.

 

Kao i istorija više zemalja i naroda, i istorija Pobora počinje onim poznatim:

 

Bila jednom tri brata

I bio je Paleolit!

Njihova imena nijesu zapamćena, a zabilježena i nijesu mogla biti pošto je to bilo daleko prije pojave prvih pisama. No pošto Pobori i u to vrijeme nijesu mogli biti Pobori da se ne svadjaju medjusobno tako su se i ta tri brata posvadjala.

Uostalom kao i svugdje u to vrijeme.

I da ne bi došlo do krvavih obračuna, dva starija brata riješe da se odsele.

 

Jedan je išao na zapad i poslije mnogo vremena i praćenja sunca ka zapadu dospio je do rijeke Dordonje u današnjoj Francuskoj, a u to vrijeme jednoj od Poborskih branjevina, i tamo se nastanio. On se nikada više nije ni javljao niti se za njega znalo. To je trajalo sve do 1940. godine, kada je otkrivena njegova zaostavština u jednoj pećini.

U medjunarodnim naučnim krugovima se pretpostavlja da se je iskopao pošto Pobori nemaju nikakvih dokaza da je imao potomaka.

Njegova zaostavština se sastoji od nekoliko slika u jednoj pećini i po bogatstvu izraza i po izboru boja može se zaključiti da se radi o Poboru, takozvane Paleolitske škole.

 

Drugi brat je otišao put sjevera i po šturim saznanjima  stigao je do sadašnje rijeke Dunava  i tu se nastanio. Pošto je tu u to vrijeme bilo jedno veliko more** , odlučio je bio da se tu nastani , jer je pretpostavljao da, gdje ima mora biti će i posjetilaca ili hordi kako su se u to vrijeme nazivali turisti.

Od tog (srednjeg) brata isto nije bilo nikakvoga java ni avaza i tako sve do Neolita, kad je njegovo potomstvo napravilo kulturnu revoluciju.

Oni su se vrlo strastveno bavili umjetnošću i njihov prikaz ljudskog lika se uzima kao najstariji prikaz ljudskog lika u Neolitu. Naravno da je sve to prisvajano od raznih porobljivača pa se čak i sad ta njihova ostvarenja pripisuju Starčevačkoj kulturi.

Po kazivanju Pobora i taj ogranak se istrančio .

 

Najmladji brat je ostao na svom vjekovnom ognjištu i njega uzimamo kao začetnika i osnivača svega časnoga i poštenoga u Poborima.

 

 

**Panonsko more (prim. prokanadura)